Tűztér típusok

Kiegészítők

Az egyedülállóan széles kandallóbetét választék – 540 tűztér alaptípus, 11 különböző szélességben, 6 féle magasságban, több mint 4000 féle variációban – lehetővé teszi, hogy megtalálja a személyes igényeinek és elvárásainak megfelelő tökéletes modellt. Sőt számos opció közül választhat, melyekkel személyre szabható a tűztér megjelenése, illetve tovább növelhető a műszaki tartalma.
A széles modellkínálat mellett lehetőség van egyedi méretű kandalló tűzterek rendelésére is.
A számítógépes tervezést nagymértékben megkönnyítő 3D tűztérmodellek is elérhetőek. A vizuális szemléltetés érdekében a gyártó által biztosított 3D modellek segítik a belsőépítészek, lakberendezők és kandallóépítők munkáját. Így valósághűen megjeleníthető a megrendelő elképzelése, segíti a döntésben.

Választható kiegészítők (KÓD)

A tűzterek úgynevezett szegmentált samottokkal vannak bélelve, amely 5 cm vastag, kisméretű, ragasztás nélkül, núttal egymáshoz illeszkedő speciális samott tégla belsőt jelent.
Az 5 cm vastag, nagy sűrűségű, optimális szilárdságú samott jól ellenáll a hősokknak. Hosszú ideig tartó, egyenletes hőleadást garantál.
Szegmentált samott előnye
:
A csaphornyos samott egyik oldalán egy kiálló csap található, ellentétes oldalán pedig egy vájat kerül kialakításra.
Ez a fajta mechanikai kapcsolódás dilatációra alkalmas struktúrát hoz létre az egyes samott téglák között.
A dilatációs hézag szerepe, hogy a samott elemeket úgy válassza el, hogy a hőtágulásból származó erőhatásokat elnyelve minimálisra csökkentse a repedés kockázatát.
A felfűtés-lehűlés fázisban jelentkező nagy hőmérsékleti különbségekből eredő térfogatváltozások belső feszültséghez vezetnek. Ez a kisebb téglás kialakítású belsővel elkerülhető, mivel a hőingadozást jobban képes elviselni. Tehát nagyobb samott táblák alkalmazásával szemben feszültségmentesebb tűztérbelső alakítható ki.
Ha a dilatáció biztosított, kisebb a sansz a repedésre, mint a nagyobb összefüggő felületeknél.
A dilatáció apróságnak tűnik, de egy ilyen „apróságon” múlhat a boldogság, hogy az anyagok hogyan reagálnak a hőmérséklet változásokra.

A samott téglák minden látható éle fózolt. Így az illesztési hézag 5 mm-rel mélyebben, rejtve kerül kialakításra. Ezzel homogénnek tűnő tűztérbelső alakítható ki, ami esztétikai szempontból is pozitívum.

Ez a masszív lemezház a tűztér acél vázszerkezete körül helyezkedik el.
Tetején 4 db 125 mm átmérőjű csatlakozási lehetőség található.
Ez biztosítja a hatékony forró levegő elvezetés tervezhetőségét és a távolabbi helyiségekbe való eljuttatását.

Ez a lehetőség úgy biztosítja a működés közbeni hamuzást, hogy nem szükséges kialtatni a tüzet. A tűztérajtó alatti részbe integrált hamuláda szerkezetileg el van választva az égéstértől. Pozíciója állítható és fixálható a kandalló külső síkjához.
A légtömör hamuzó ajtó kinyitásával hozzáférhető a nagy űrtartalmú hamutároló.

A süllyesztett tűztér választásakor a tűztérajtó alsó része rendkívül alacsony pozícióba állítható. Különösen jól illeszkedik egyes burkolattípusokhoz. Sőt bizonyos kandallóburkolatokhoz elengedhetetlen a harmonikus megjelenéshez.

A dizájn, a biztonságos használat és a komfort javításának érdekében
Modern üveg (SM):
dizájn elem, az üveg szélén fekete szitanyomott sáv fut körbe, ami elegánsan elfedi a fém részeket, létrehozva egy tökéletes „fullüveges” ajtót.
A modern üveget befogó, alul és felül látható keskeny keret választható fekete és inox kivitelben.

A reflex üvegnek (SR) számos előnye van, melyek a használati élményt és a biztonságot javítják.
A tűztérbetét hőmérséklete magasabb, az üveg külső felületének a hőmérséklete viszont alacsonyabb lesz.
Hőtárolós kandallók esetében kifejezetten fontos, hogy csökkentsük az üvegen keresztül leadott hőmennyiséget.
A reflexüveg a tűzteret optimálisan melegebben tartja, így az égés tökéletesebb, ami tisztább tűzteret eredményez. A tökéletes égés az üveg tisztaságának megőrzésében is kulcsfontosságú.
Az üveg kevésbé forrósodik át. Ha kisgyermek van a családban, feltétlenül ajánljuk a reflex üveget, hiszen ez csökkenti a komolyabb égési sérülések kockázatát.

Azok számára kínál megoldást, akik nem szeretnének a nappali felől begyújtani, fát tárolni, illetve a kandalló szoba felőli ajtaját kinyitni. Ezzel a megoldással biztosan elkerülhető, hogy a szobába, lakótérbe füst kerüljön, illetve annak tisztasága teljes mértékben megőrizhető.

Esztétikai keret, mely takarja a tűztér acél vázszerkezete és a kandalló falazata közötti dilatációt.
Az oldalra nyíló ajtós tűztér acél vázszerkezete a keret külső síkjától 4,5 cm-rel mélyebben helyezkedik el. A feltolható ajtós tűztér liftháza a keret külső síkjától 8 cm-el mélyebben van. Ezek a megoldások optikailag javíthatják az elkészült kandalló megjelenését.
Kérhető rozsdamentes kivitelben is.
A keret precíz gyártási folyamata és az alkalmazott technika eredménye a kifogástalan sima felület, nem látható hegesztési és illesztési nyom.
Igény szerint kérhető rozsdamentes kivitelben és egyedi méretben is.

A tűztér típusától függően számos kilincs és nyitási mód választható.
A kilincs pozíciója bármely tűztérnél tetszés szerint variálható, lehet jobb vagy bal oldali.
A kilincsek és szabályozókarok rozsdamentes acél vagy fekete festett
változatban érhetők el.

Az oldalra nyíló ajtós KOBOK tűzterekhez 3 féle kilincs választható.
Az oldalra nyíló ajtós tűzterekhez tervezett RP2 kilincs alegnépszerűbb, különleges tulajdonsága, hogy még hosszantartó fűtés után sem hevül át. Ez a kilincs belsejében található apró légcsatornának köszönhető, ami biztosítja az állandó hűtést, így mindig biztonságosan megfogható kesztyű vagy egyéb célszerszám nélkül is.
A KOBOK RP2 kilincs kialakítása a praktikum és a gondos tervezés eredménye.
Az ajtókeretben lévő tömítőzsinórt egyenletes nyomással zárja a tűztérvázhoz, biztosítva a szükséges légtömörséget.
A kilincs hosszú távon is megtartja stabilitását, nem kopik, nem lóg vagy lazul meg.
Stílusában egyszerre modern és rusztikus belső terekhez is remekül illeszkedik.

Az oldalra nyíló ajtós KOBOK tűzterekhez választható RP1 kilincs, amely egy alig észrevehető rejtett kilincs. Ez a rejtett kilincs egy hozzá illeszkedő „hideg kilinccsel” kezelhető.

Az RP1A kilincs valójában az oldalt nyíló ajtós 2 oldalon üveges tűztérbetétek alternatív nyitási módja, míg a 3 oldalon üveges tűztérbetétek kizárólagos nyitási módja. Az ajtó mindkét esetben két irányba nyílik.

Az feltolható ajtós KOBOK tűzterekhez 2 féle kilincs választható.

Az MP2 kilincs: rozsdamentes fix kilincs.

Az M01 kilincs gyakorlatilag nem része az ajtó szerkezetnek, hanem egy úgynevezett „hideg kilincs”.
Ezt kilincset csak az ajtónyitáskor illesztjük a helyére.

A hőtároló elemek beépítésére különösen az alacsony energiaigényű, jól szigetelt épületekben van szükség.
A felfűtési időszakban eltárolt hőt a tűz kialvása után még hosszú időn át képesek tárolni, majd elnyújtva, egyenletesen leadni.

Hőtároló lávakövek (LAV)

A tűztér tetején lévő fémkosárban, típustól és mérettől függően 40-80 kg lávakő elhelyezésére van lehetőség.A lávakő természetes anyag, így használata kisebb ökológiai lábnyomot jelent, mint a legtöbb hőtároló elem.

Hőtároló panelek a tűztér oldalán (AZ)
Egy-egy hőtároló panel a tűztér oldalain, kifejezetten erre a célra kialakított konzolra függőlegesen rögzíthető. Nagy felületeket fed le, így a tűztér által termelt hő nagy részét át tudja venni és elnyújtva egyenletesen leadni. Továbbá növeli a tűztér belső hőmérsékletét és a parázstartás idejét, illetve javítja az égési tulajdonságokat.

Hőtároló gyűrűk a füstcső köré (APOS)
Ezek a hőtároló gyűrűk a begyújtáskor keletkező magasabb hőmérsékletű füstgázból – hulladékhőből – nyerik ki a többletenergiát. Energiatakarékossági szempontból ez megtérül.

A KOBOK hőhasznosítói típustól függően 1,5 kW-, 2,5 kW-, 3,2 kW- illetve 4 kW-tal képesek növelni a kandalló teljesítményét. A KOBOK hőhasznosítóval légfűtő és zárt kivitelű hőtárolós kandalló is építhető.

A VERTIKAL típusú hőhasznosítók beépítésével a szomszédos helyiség fűtése is megoldható. Ezek, a tűzterekhez hasonlóan szintállító lábszerkezettel vannak felszerelve. A füstjáratos, konvekciós (meleg levegős) hőhasznosítók az alsó részükön tisztíthatóak, illetve a tűztérbetét 4 különböző helyen csatlakoztatható hozzájuk.

A hőhasznosítóhoz választható:

  • beépített csappantyú a füstgáz kéménybe vagy hőcserélőbe történő átirányításához,
  • tisztítónyílás pozíciója: oldalán alul, illetve az alján,
  • füstcső csatlakozás iránya,
  • hőtároló panel az oldalaira.

A KOBOK NADSTAVBA 1,5 kW teljesítményű hőhasznosító, bármely KOBOK kandallóbetéttel kompatibilis.
A hőhasznosító a kandallóbetét füstcsőcsonkjához illeszthető. Tisztítása a tűztérajtón keresztül történik.

Ez a sokoldalúság és a testreszabhatóság teszi lehetővé, hogy pontosan olyan kandallóbetétet válasszon, amely illeszkedik otthona stílusához és megfelel funkcionális igényeinek, Önnek maximális tervezési szabadságot biztosítva.